Arbetsordning för SEKO Stockholm Klubb Tunnelbanan

Arbetsordning för
SEKO Stockholm Klubb Tunnelbanan

§ 1               Verksamhetsområde

Klubbens verksamhetsområde omfattar alla som arbetar inom organisationens område.

§ 2              Sektioner

Klubben är uppdelad i sektioner. Sektioner ska ha arbetsordning (se bilaga 1) och verksamhetsplan. Sektionsuppdelningen kan ändras efter beslut i klubbstyrelsen på begäran av berörda sektioner. Sektion som inte uppfyller sina åligganden gentemot klubben kan upplösas efter begäran av sektion och/eller beslut av klubbmöte. Medlemmar i upplöst sektion ska föras över till annan sektion.

§ 3              Förhållande klubb/sektion

Klubben ansvarar för förhandlingsfrågor.

Sektion erhåller normalt, efter beslut i klubbstyrelsen, fullt lokalt förhandlingsmandat utom i kollektivavtalsfrågor, ärenden rörande LAS och frågor som berör mer än en sektion. Klubben ska verka för att ärenden som berör enskild medlem handhas så likartat som möjligt. Sektion ska hålla klubben informerad om lokalt ärende som kan komma att påverka övriga sektioner. Sektionen har ansvar för handläggandet av de löpande ärendena men kan begära hjälp av klubben om så krävs.

§ 4              Styrelsens sammansättning
Styrelsen består av ordförande och kassör som väljs bland klubbens samtliga medlemmar. Övriga mandat fördelas på följande vis: Grön linje trafik ett, röd linje trafik ett, blå linje trafik ett, Station (spx) tre, TL/PLE ett, Värdar ett, och Lokalvård ett mandat. Ersättare i klubbstyrelsen består av tre (3) st. Ersättare deltar i alla styrelsemöten. Ersättare i styrelsen väljs bland klubbens samtliga medlemmar.

Avstår sektion från att välja ledamot och/eller ersättare ska denna post tillsättas genom val bland klubbens samtliga medlemmar.

§ 5              Valberedning

Klubbens valberedning ska bestå av en ledamot per sektion. Ledamöterna ska utses av respektive sektions medlemsmöte. Valberedningen ska arbeta aktivt för att lämpliga kandidater nomineras till de klubbgemensamma uppdragen. Valberedningen ska lämna ett förslag beträffande vilka kandidater som föreslås väljas. Även sektion ska ha valberedning.

§ 6              Mandattider och val

Ordförande och kassör väljs för en tid av 2 år. Ordförandes och kassörens mandat får inte löpa ut samtidigt. Övriga ordinarie ledamöter väljs för 2 år. Ersättare för dessa väljs för en tid av 1 år. Revisorer samt deras ersättare väljs för en tid av 2 år. Två ordinarie revisorers mandat får inte gå ut samtidigt. Övriga klubbgemensamma uppdrag har en mandattid på 1 år om inte annat beslutas.

Nomineringarna till de klubbgemensamma uppdragen ska avslutas på särskilt nominerings­möte. Saknas tillräckligt antal kandidater till visst uppdrag kan nomineringstiden för detsamma förlängas längst till och med klubbens årsmöte. Har övernomineringar skett till något uppdrag ska allmänna val hållas före klubbens årsmöte. Allmänna val äger rum efter personlig inställelse och på särskilda platser som beslutas på medlemsmöte. Efter beslut från medlemsmötet kan valförfarandet vara mobilt dvs att valurnan cirkulerar bland medlemmarna för att öka valdeltagandet.  Nomineringsmötet fattar beslut om val­för­farandet. Styrelsen utser valansvarig som för styrelsens räkning ansvarar för valets organisering och genomförande i enlighet med förbundets stadgar.

Om val inte avgörs i första valomgången, ska ytterligare en valomgång ske i enlighet med förbundets stadgar.

Valen måste avslutas senast på årsmötet där samtliga val, inklusive valen till de sektionsbundna styrelseposterna, ska bekräftas.

Nomineringar och val i sektion äger rum på samma sätt. Dock är det klubbens nomineringsmöte som fattar beslut om valförfarandet även i sektionerna.

Då kandidatlistan till ett val är beroende av utgången av ett annat val, gäller följande:

Val av klubbordförande eller kassör: Om någon nomineras som kandidat till posten som ordförande eller kassör och övernominering råder, ska han/hon tillfrågas om han/hon i händelse av valförlust kandiderar till en post som övrig ledamot av klubbstyrelsen. Om så är fallet, ska valsedlarna vid valet till posten som övrig ledamot av styrelsen utformas så att de täcker de olika alternativ som kan uppstå pga ordförande- eller kassörs val. Motsvarande gäller vid samtidigt val av ordförande och övrig styrelseledamot i sektion.

Val av ordinarie ledamot och ersättare: Om någon kandiderar till en post som ordinarie styrelseledamot i klubb eller sektion och övernominering råder, ska han/hon tillfrågas om han/hon i händelse av valförlust kandiderar till en post som ersättare i samma styrelse. Om så är fallet, gäller följande: Om valet till de aktuella ordinarieposterna är helt avgjort i den första valomgången, sker val av ersättare vid den andra valomgången. Om valet av ersättare inte avgörs i den andra valomgången, sker val mellan de främsta kandidaterna i enlighet med förbundets stadgar på årsmöte. Om valet till de aktuella ordinarieposterna avgörs först i den andra valomgången, sker val av ersättare på årsmöte.

§ 7              Konstituering

Styrelsen ska konstituera sig och fördela ansvarsområden och arbetsuppgifter snarast efter de fackliga valen. Styrelsen ansvarar för att samtliga uppdrag har en uppdragsbeskrivning. Detta gäller såväl klubb som sektion.

§ 8              Ekonomi

Styrelsen ansvarar gemensamt för ekonomi och ska utse firmatecknare. Beslut om nivåer på ersättning för förlorad arbetsförtjänst och fritidsarvoden samt medlemsavgift ska fattas i samband med behandling av budget och verksamhetsplan före verksamhetsårets början. Klubben ska låta sektionerna förfoga över en summa som ska täcka löpande utgifter såsom förbrukningsmaterial m.m. Klubben står för sektionernas ersättningar för förlorad arbetsförtjänst samt fritidsersättningar. Beräknat behov av dessa ska anges i sektionernas verksamhetsplan.

§ 9              Medlemsmöten

Klubben ska hålla minst 3 medlemsmöten per år inklusive årsmöte. Kallelse till medlems­möte ska komma minst 14 dagar i förväg.

§ 10             Styrelsemöten

Klubben ska hålla minst 10 styrelsemöten per år. Även ersättare i styrelsen ska underrättas om tid och plats för mötena samt ha närvaro och yttranderätt.

§ 11             Arbetsutskott

Styrelsen kan inom sig utse ett arbetsutskott bestående av mindre än hälften av antalet styrelseledamöter. Arbetsutskottet kan ha till uppgift att förbereda ärendens behandling samt tillse att fattade beslut verkställs.

§ 12             Tystnadsplikt

Samtliga förtroendevalda inom klubb och sektioner har tystnadsplikt i frågor som berör medlems personliga förhållanden.

§ 13             Information

Det är de förtroendevaldas skyldighet att se till att medlemmarna har tillgång till fort­löpande information om det som rör klubbens respektive sektionens verksamhetsområde.

§ 14             Ändring av arbetsordning

Arbetsordningen ska fastställas och ändras av medlemsmöte. Förslag till ny eller ändrad arbetsordning ska hållas tillgängligt för medlemmarna minst två veckor före sådant möte.

 

Angående sektionernas arbetsordningar

Följande ska framgå av sektionernas arbetsordning:

  • Att ordföranden är ansvarig för handkassan.
  • Antal styrelsemedlemmar samt ersättare. Antalet ordinarie styrelsemedlemmar bör vara minst tre.
  • Valordning och valförfarandet.
  • Minsta antal styrelsemöten per år. Får inte underskrida fyra stycken.
  • Minsta antal medlemsmöten per år. Får inte underskrida tre stycken inklusive årsmöte.
  • Sektion ska kunna inrätta arbetsutskott samt utse kontaktombud.

Av sektionernas verksamhetsplan ska förutom sektionens målsättningar med verksamheten framgå hur de av klubben anslagna medlen planeras att användas samt hur mycket ersättningar för förlorad arbetsförtjänst/fritidsarvode som beräknas gå åt för sektionsarbetet.

 

Lämna en kommentar